top of page
FOROG A KEREK_IDOKEREKE.png

Forog a kerék

logo_Forog.png

Jásd, Szápár, Bakonynána, Öskü és Tés települések érintésével részt vehetünk a  kerék-kerek, mint megjelenési forma bemutatásának „Forog a kerék tematikus körútján”. Megismerkedhetnek az idő kerekével, szélmalom és vízimalom működésével, szélerőművel, kerektemplommal és a kerek gombócokkal.

Nem titkolt szándékunk, hogy a hat állomásos tematikus utunk bejárásával szeretnénk ösztönözni Önöket arra, hogy megismerkedjenek a települések egyéb látnivalóival, attrakcióival, szépségeivel.

forog_a_kerek_terkep_logo_nelkul.jpg

A tematikus út Jásdi szakaszán megismerkedhetnek katolikus egyház időszámításának időkerekével, a templomunk ritka értékeivel. Átsétálhatnak, átkerekezhetnek Szápárra, ahol a szápári szélerőmű működéséről kapnak ízelítőt.

A tematikus út közeli állomását a Tési szélmalmot, az Országos Kék-kör útvonalán érhetik el gyalogosan. A holland típusú malom egész évben látogatható. 

Bakonynána a kerek gombócairól vált ismertté több év megrendezett augusztusi gombócfesztiválja által. A tematikus utunk állomására a Jásdi Szent-kutat, Avar sáncukat érintve a Római-fürdőn át vezet az út, az Országos Kék-kör út nyomvonalán. Az információs táblánk a Tájháznál található.

Forog a kerék tematikus utunk legtávolabbi állomása 25 km-re Jásdtól, Öskün található az Ösküi Rotunda a „kerektemplom”. A 11. században épült Rotunda fizikai megjelenésében egységet teremt térben és időben.

FOROG A KEREK_SZELEROMU.png
bottom of page